Проекти
0882 88 19 01

staya-usmivki-detsaСдружение Азбукари откри първата „Стая за усмивки" и усмихна широко първите малки пациенти в Клиниката по педиатрия на II МБАЛ, София. На официалното откриване присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместникът й генерал Стоян Тонев, много приятели и съмишленица на сдружението.

Една от болничните стаи в педиатричното отделение придоби нов облик и предназначение. Важна заслуга за реализирането на „Стая за усмивки" има Експириън България, която финансира проекта.

Проф. Владимир Спасов, завеждащ Педиатричната клиника заяви: „Много сме доволни и щастливи, че „Сдружение Азбукари" създаде тази стая в нашата клиника. В нея децата ще играят, ще се зареждат позитивно, защото психическото равновесие на децата е изключително важно за оздравителния процес. В стаята всяко дете ще намери кътче, в което да играе и да забрави за болестта си." Малки певци от детска градина „Приказен свят" изпълниха песента „Една българска роза", за да пожелаят скорошно оздравяване на връстниците си. „Стаята ще върне усмивките на децата в една много тежка обстановка за тях, защото болните деца са в стрес от манипулациите. Ще възстанови спокойствието им и ще ги доближи до домашната обстановка. Децата няма да усещат, че са в лечебно заведение" добави от своя страна д-р Чорбева, зам.- директор на болницата.
„Това не е формално изпълнен акт, личи че в нея е вложена душа и сърце, затова искрено благодарим на екипа на „Сдружение Азбукари". Децата с абокат на ръка, вече започваха да рисуват. Ще се стараем всичко да се стопанисва с любов и грижа, и да бъде достъпно и от полза на децата", сподели доктор Красимир Пандев, изпълнителен директор на лечебното заведение. Интериорният дизайн на „Стая за усмивки" е съобразен от специалисти така, че да привлича вниманието на децата върху забавни, образователни и игрови елементи. Сред тях има занимания, подходящи за подобряване на тактилните възприятия, като в същото време хлапетата ще упражняват и развиват езиковата компетентност. „Идеята на стаята е да бъде място за уравновесяване на емоциите, прекарване на времето в приятна атмосфера, хармонизиране и преодоляване на страховете със звучаща класическа музика и български народни приказки. Крайната цел е да се създаде усещане у децата, че посещенията в болниците и медицинските кабинети не застрашават детската сигурност", сподели председателят на Азбукари Цвета Кирилова. Тя призова за подкрепа на бизнеса и институциите за реализиране на текущия проект за създаване на детска площадка, подходяща и за деца с увреждания в град Велико Търново. Азбукарите и техните доброволци организират поредица от инициативи, в които се включват деца на различни възрасти, за да им разкажат колко важно е да бъдат толерантни към връстниците им в неравностойно положение.

Данъчни облекчения за фирми-дарители

Сдружение Азбукари издава на всички свои дарители документ, удостоверяващ направеното дарение/я, който Ви дава право да ползвате данъчно облекчение при подаване на годишната данъчна декларация.
Размерът на данъчното облекчение зависи от статута на лицата, в полза на които е направено дарението:
-10%: Фирмите могат да намалят до 10 на сто от положителния си счетоводен финансов резултат, като направят дарение в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, каквото е Сдружение Азбукари.

Данъчни облекчения за лица-дарители

Размерът на данъчното облекчение зависи от статута на лицата, в полза на които е направено дарението:
-5%: Физическите лица могат да намалят данъчната си основа с до 5 на сто, като направят дарение в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, каквото е Сдружение Азбукари.

Намерете ни

 unnamed

гр. София
ул. Царичина №1
Phone: 0882 881 901
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Web: www.azbukari.org