Новини
0882 88 19 01

molitva„Молитва за България“ инициира гражданско единение „Българи за България.“ Призивът е българите по целия свят да се помолят за бъдещето на Родината, на 2 май в 18.00 часа. В молитвата може да се включи всеки, който обича България, като запали свещ в църква, в дома си или на открито и произнесе наглас „Отче наш“. „Призоваваме Ви, където и да се намирате, нека да разпалим огъня на любовта и да измолим от Отца ни дълголетие на Родината ни, териториална неделимост, пробуждане на българския дух, просветление за истината и вярата.

tsveta-600Уникалната атмосфера на българското единение събра стотици в столичния парк „Заимов”, където с хоро беше отбелязан Националният празник на България. Най-позитивната инициатива за тази година е дело на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“.

tsveta-znameДесетки населени места в страната и чужбина се включват в най-патриотичното и позитивно събитие за годината "Пробуждане с хоро". То ще се проведе на Националния ни празник 3-ти март. Общо 28 населени места и много градове в чужбина ще се включат в събитието, като на място организират хорА. Инициативата се организира от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.

horo-3martНа 3 март ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България! Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа.

tsveta-3000Висшите интереси на децата са първостепенно съображение във всички действия, предприети от обществени и частни институции за социално подпомагане, от съдилищата, административните и законодателните органи. Това гласи член 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето.
Няма как да бъде иначе, защото децата са бъдещето на всяко едно общество и защитата на техния интерес би следвало да доминира над всичко останало. Именно заради това и в българската Конституция е записано, че децата и техните семейства се намират под особената закрила на държавата.

ivanРехабилитатор помага на деца с двигателни проблеми да проходят, въпреки че самият той е незрящ. Три пъти седмично 60-годишният Иван Паланков брои крачките до входа на центъра за деца с увреждания в Банско. Всички там го познават като чичо Ванчо, а историите за вълшебните му ръце обикалят от уста на уста.

horo„Пробуждане с хоро“ е инициатива на "Българи за България" и "Сдружение Азбукари", с която ще се даде старт на гражданската вълна "Българи за България".

18sy-1Ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“ и “Сдружение Азбукари” съвместно организираха благотворителна инициатива. По време на годишния традиционен празник на японската култура „Бункасай“, който столичното училище проведе през 2016 г., гостите на събитието имаха възможността да опитат суши, да се насладят на чайна церемония, традиционни бойни изкуства, калиграфия и косплей ревю.

maria-montessoriКратка биография на Мария Монтесори

Мария Монтесори е една от най-ярките и противоречиви личности, живяли в Италия през последното столетие. До въвеждането на еврото като валута, ликът й се отпечатва на банкнотите от 1000 лири. Тя е родена в малкото провинциално градче Киаравалепрез 1870 г. Баща й е правителствен чиновник, а майка й е от старинния род Стопани, от който са произлезли много известни италиански учени. Макар че по-късно Мария става известен педагог и автор на 25 книги за възпитанието на децата, в като млада тя се противи на намеренията на родителите й да я направят учителка. В Италия до края на 19 век тази професия се счита за традиционно женска, а Мария изгаря от желание да се занимава например с медицина, което тогава е изключително мъжка професия.

dete„Или се учим да сме готови за живота, или, за да сме готови за изпитите. Ние избираме първото”.

Образованието във Финландия се смята за едно от най-добрите. Според международните изследвания, които се провеждат от авторитетната организация PISA веднъж на 3 години, учениците във Финландия показват най-високото ниво на знания в света. Освен това са най-четящите деца на планетата, на 2-ро място са в областта на естествените науки и на 5-то място по математика. Но даже не това възхищава педагогическата гилдия. Невероятното е, че при тези високи резултати учениците прекарват най-малко време в учене.

MSПредвижда се финансиране от страна на държавата за дейностите на НПО На 01.01.2018 г. влиза в сила Закона за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел /обн., ДВ, бр. 74 от 20.09.2016 г./. Със закона по примера на САЩ и на редица страни от Европейския съюз се предвижда финансиране от страна на държавата за дейностите на НПО. За целта ежегодно ще се предвиждат и ще се изразходват средства от държавния бюджет.

tsveta-znameЧестита Нова Година!

През 2017 година всичко изглежда възможно.
Поредно новорождение, което ни събужда към повече доброта и светли чувства, призовава ни да бъдем и по-милостви, и по-търпеливи, и най-вече по-духовни! Когато вратата на един нов свят се открехне, в този момент осъзнаваме, че няма неосъществими мечти.

tsveta-praznikЧестита Нова Година!

През 2017 година всичко изглежда възможно.
Поредно новорождение, което ни събужда към повече доброта и светли чувства, сочи ни да бъдем и по-милостви, и по-търпеливи, и най-вече по-духовни!


Когато вратата на един нов свят се открехне, в този момент осъзнаваме, че няма неосъществими мечти.

tsveta-znameУсмихни се бързо ти, поздрав от Цвета имаш за празничните дни! Пожелавам Ви щастлива Коледа и весело посрещане на новата 2017 година. Заредете се с добрина покрай празничните дни и с големи шепи я раздавайте през новата година.
Нека здравето и усмивките бъдат Ваш неизменен спътник. Да бъдем отново заедно в благородните инициативи на Азбукари, нека поддържаме пламъка на доброто. Той ще ни топли и в най-студените зимни дни.

 

Весели празници и много сбъднати желания!

 

Поздрави, Ваша Цвета!

qnaНека топлината на добротата да грее с пълна сила във Вашия дом на Коледа! Нека да продължим заедно да правим добрини и да носим усмивки на детските лица. Благодаря на всички, които ни подкрепяха и дадоха възможност "Букварино", детската карта "Обичай Родината" и плакати с образите на Васил Левски и Христо Ботев да греят във Вашия дом.

 

Весела Коледа и до нови срещи!

 

Яна Трендафилова, Главен координатор на "Сдружение Азбукари"

kravodarjavaneБроени дни преди един от най-светлите християнски празници –Коледа, Университетска болница „Софиямед“, Националния център по трансфузионна хематология и „Сдружение Азбукари“ обединяват своите усилия за спасяването на човешкия живот и организират акция по доброволно кръводаряване.

tsveta-20"Сдружение Азбукари" изненада приятно децата от III "А" клас на 5-то ОУ "Иван Вазов" в София, по повод Деня на народните будители. По инициатива на Петя Симеонова, член на Азбукари, всяко хлапе получи детски "Атлас на България" и ученически тетрадки. Учениците бяха зарадвани и с два комплекта "Букварино". С помощта на помагалата, децата ще могат да получат допълнителни знания по история, география, български език, правоговор и правопис.

sofi-azbukariЕдинствената в столицата площадка за деца със специфични образователни потребности, създадена от "Сдружение Азбукари", попадна в класацията на сайта www.sofia.plays.bg. Творението на Азбукари е в ТОП 10 на най-интересните площадки в София.

15septemvri"Сдружение Азбукари" и компания "Лактима" създадоха незабравим празник за децата в ОУ "Димитър Благоев" в град Велико Търново. По случай началото на учебната година, 48 първокласници прекрачиха прага на иновативната образователна стая „Креативни мислители“, където ги очакваха подаръци с учебни помагала.

etno-selfiЗнаете ли, че в старите български килими са вплетени древни символи, които не само украсяват, но според преданията пазят дома от зло, а в същото време носят добрина. Подобни символи се срещат и в килимите тъкани от тибетци, индианци и перуанци. Всички тези любопитни факти провокират създаването на изложба наречена "Пътя на килима". Един от акцентите на първия фестивал „Живият огън на традициите“, който ще се проведе в края на тази седмица в Котел. За най-малките посетители са предвидени образователни игри.

pismo"Сдружение Азбукари" сигнализира за грандиозна измама. Вижте целия текст на сигнала до Меглена Кунева.


ДО

Министъра на образованието г-жа Меглена Кунева

2juneЕкипът на "Сдружение Азбукари" раздаде над 60 плаката с образа на Христо Ботев и Васил Левски по повод 2 юни. Азбукарите, които бяха облечени с тениски с надпис „Аз предпочитам българското“,  поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев на площад "Възраждане" в столицата. Към благородната инициатива на 2 юни, ден на Ботев и загиналите за свободата на България се включи и г-н Веселин Марешки, който поднесе венец.

Hristo BotevВреме за всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за Свободата на България. Да сведем глави в знак на признателност пред подвига на героите. Нека сърцата ни заработят в съгласие с най-важната кауза за всеки един от нас, а тя е - България!

chistaС посланията „За чиста и свята Република“ и „Патриот е - душа дава“ започна каузата за възраждане интереса на децата към живота и делото на националните герои в българската история. По повод 24 май – ден на българската писменост и култура, близо 400 деца от столичното 122 основно училище „Николай Лилиев“ получиха цветни постери с образите на Васил Левски и Христо Ботев.

tsveti-novaВъв времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все по-засилваща се неграмотност сред младите, „Сдружение Азбукари“ стартира нова образователна инициатива по повод 24 май. Каузата „Чиста и свята“ иска да изправи Васил Левски и Христо Ботев очи в очи с младото поколение, за да им бъдат духовни и морални спътници по пътя на познанието, с което не веднъж българските деца са ставали пример за национална гордост.

tsveta-20Христос Воскресе! Светъл, благословен и благодатен празник. Здраве, мир и любов! На Вас, семействата и близките Ви пожелавам много вяра, щастие, вдъхновение за всеки следващ ден и неугасващ творчески импулс! Днес имаме правото и свободата да си съградим мечтите в реалността! Всички ние имаме мисия! И нищо не може да ни попречи да изпълним Божията воля! Какво по-голямо доказателство от Христовото Възкресение!

bukvarino-vizia-100„Букварино“ прегърни, не го мисли! Игрознанието Ви води в свят на емоции и забава. Чрез уникалните карти от комплекта ще създавате думи, които ще Ви носят точки. Чрез тях може да сте победител в играта в надпреварата с приятели, роднини или колеги. На всяка карта е изобразена български национален герой, а повече за неговия живот и съдба ще откриете в книжката „Исторически лабиринт на познанието“.

chessТретият шахматен турнир за купа „Средец“ събра в столицата любители на играта от цялата страна. Той се проведе на 26 и 27 март и в него се включиха състезатели, които искат по подобрят своите игрови умения в конкурентна среда. 15-годишният софиянец Петър-Делян Шентов от отбор „Локомотив“- София  спечели голямото отличие - купа „Средец“ и парична награда от 1000 лв. “Целта на турнира е да се даде възможност на любителите на шаха да премeрят сили в реална игрова ситуация. Нашият спорт не е само за пред компютъра, а е необходим сблъсък на турнири.

zaimov-horo-1

Стотици българи се хванаха на хоро по повод Националния празник - 3 март! Хора, дошли от различни краища на столицата и страната, не се умориха няколко часа да играят с усмивка традиционни български хора в столичния парк "Заимов". Събитието, което е организирано от "Сдружение Азбукари" се превърна в цветен и незабравим ден.

vratsa-horo„Сдружение Азбукари“ зарадва деца от Враца с празнично хоро и представяне на патриотичното игрознание „Букварино“. По този начин бе показано, че фолклорните традиции, съчетани с новите образователни практики са водещи за сближаване на поколенията и отстояването на родолюбивите каузи. Азбукари посетиха регионалната библиотека „Христо Ботев“, по покана на директора й Силвия Врачовска. Там децата от 3-ти „г“ клас от начално училище „Св. Софроний Врачански“ и класната им ръководителка Лилия Гешева, представиха рецитал по повод настъпващия национален празник 3-ти март и бяха закичени с мартеници.

horo-2Над 300 деца станаха първите посланици на инициативата „ХорА на Бога мили“, която призовава българите по света да се хванат на празнично хоро по повод националния празник на България. За първи път учениците от 1 до 7 клас от столичното 122 ОУ “Николай Лилиев” се хванаха за ръце заедно с учителите си в двора на учебното заведение, за да подкрепят идеята на "Сдружение Азбукари“ и център „ДоброДея“, посветена на 3-ти март.

horo“Сдружение Азбукари” и Център ДоброДея стартираме инициатива в чест на Националния ни празник 3-ти март, чиято благородна цел е да обединим българите по света с повдигащ духа ни народен танц. В рамките на 24 часа хорото ще обиколи цялата Земя. Всеки българин, чийто дух не е угаснал, е призован да сподели с нас надиграването, снимано у дома или навън на фейсбук страницата ни, която нарекохме „ХорА на Бога мили“.

bukvarino-strast"Букварино" е патриотична страст. Тя Ви дарява с любов към родината. Доверете се на игрознанието и се потопете в свят на приятни емоции. Чрез игра с думи ще научавате полезни и значими факти за българската история.

bukvarino-vizia-priroda"Букварино" е защитник на българската история. Патриотичното игрознание показва реалните и непроменени факти за живота и дейността на националните ни герои. "Букварино" е алтернатива в образованието ни сфера. Игрознанието няма възрастови ограничения и подобрява семейното общуване.

asqАлтернативното образователно помагало "Букварино" отново радва родолюбците с награда - тридневна историческа екскурзия в България. Младата майка Ася Самаринова стана победител в последната месечна томбола на играта в сайта www.bukvarino.bg. 26-годишната жена от Кюстендил ще може да заведе своето семейство и малката Стефания на незабравима историческа обиколка по стъпките на българската история. Детето е на годинка и половина, но Ася скоро ще почне да играе "Букварино" и с него.

tsveta-20Нека да се научим да излъчваме повече позитивизъм, повече положителна енергия. Вземете пример от красивата и интелигентна Цвета Кирилова. Тя успява да вдъхне кураж и надежда на хората, но без да си затваря очите пред реалните проблеми. Не може в местната управа да има кметове, като момичето от Владая, която позира в най-разнообразни пози във Фейсбук.

karta-dete-2Получихме толкова впечатляваща снимка от госпожа Инна Денева. Заедно с прекрасния й син избраха двата образователни проекта на Сдружение Азбукари, посветени на Родината и българската история.

tsveta-parlament-22Винаги има начин, просто трябва да се постараем да го открием. Винаги има начин да направим нещо положително и добро. "Сдружение Азбукари" дава нагледен пример за това. Благодарение на общи усилия между фирми, граждани и доброволци успяхме да реализираме десетки благотворителни и социално насочени инициативи.

antonДейният азбукар Антон Кирилов днес е именник. Нека да му пожелаем все така неуморно да се труди за "Сдружение Азбукари", а това да му носи много щастие.

bukvarino-detsa-pokazvatПатриотичното игрознание "Букварино" освен приятно и забавно занимание с карти е и истински алтернативен учител. Той Ви разкрива неизказаната истина за българската история и азбука. В раздела "За буквите" в книжката „Исторически лабиринт на познанието", която е част от комплекта "Букварино" е публикувана цялата информация за произхода на българската писменост.

Данъчни облекчения за фирми-дарители

Сдружение Азбукари издава на всички свои дарители документ, удостоверяващ направеното дарение/я, който Ви дава право да ползвате данъчно облекчение при подаване на годишната данъчна декларация.
Размерът на данъчното облекчение зависи от статута на лицата, в полза на които е направено дарението:
-10%: Фирмите могат да намалят до 10 на сто от положителния си счетоводен финансов резултат, като направят дарение в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, каквото е Сдружение Азбукари.

Данъчни облекчения за лица-дарители

Размерът на данъчното облекчение зависи от статута на лицата, в полза на които е направено дарението:
-5%: Физическите лица могат да намалят данъчната си основа с до 5 на сто, като направят дарение в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, каквото е Сдружение Азбукари.

Намерете ни

 unnamed

гр. София
ул. Царичина №1
Phone: 0882 881 901
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Web: www.azbukari.org