Новини
0882 88 19 01

nominiraiJunior Chamber International – България (JCI България) търси десетте най-изявените млади личности на България за 2018 г. Конкурсът се организира за четвърта поредна година у нас в рамките на световноизвестния проект The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”). Програмата цели да отличи с национално признание постиженията на млади личности, които създават положителна промяна в България.

horo-2018„Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“ подемат всенародно начинание „Пробуждане с хоро“. Нека навръх националния ни празник, 3-ти март, всички българи у нас и зад граница, заедно да подхванем общобългарско хоро, за да усетим със сърцата си чудото на единението. В тези преломни исторически времена, отправяме призив към всички наши сънародници – нека обединим своите чувства, воля и дух, нека бъдем НАРОД!

tsveta-horoБългарският език е уникален източник на просвещение и мъдрост. На днешния ден водещите думи за равносметка на годината за мен са "богат" и "богатство". И знаете ли защо? Защото коренът им е БОГ. Богат е онзи, който е носител, които има Бога в себе си! Старобългарският корен БОГЪ означава "разпределящ богатство", "даряващ благополучие".

doverie-1По случай един от най-светлите български празници - Деня на народните будители, екипът на „Сдружение Азбукари“ посети детска градина „Доверие“ и зарадва малчуганите, и учителите с образователни помагала – „Детска карта на България", „Детска карта на света“, плакати с образите на Васил Левски и Христо Ботев, „История на славните Българи“ и образователна игра „Букварино“.

karta-na-sveta-1След двугодишни усилия, екипът ни - Радослав и Гергана Доневи, и сплотеният отбор на “Сдружение Азбукари”, ще зарадваме за пореден път любознателните български деца с ново образователно помагало. ДЕТСКАТА КАРТА НА СВЕТА е продължение на проекта ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ, която за няколко години се утвърди като любим учител на децата в училищата, в детските градини и в българските семейства.

karta-na-sveta-1Ценно помагало за развитие на детската наблюдателност и любознателност. Заради неговата полезност и практичност може да бъде използвано в учебния процес.

praznik-2Детска градина "Дружба" в Шумен организира празник на родолюбието и патриотизма - "България в моя детски свят" с участието на 150 хлапета от детското заведение и техните родители.

15-sep"Сдружение Азбукари" и Единение "Българи за България" организираха благотворителна инициатива посветена на първия учебен ден - 15 септември. Двете организации с помощта на дарители подкрепиха 20 многодетни семейства от цялата страна с образователни пособия и раници за първият учебен ден.

istoria-30Вече може да намерите "История на славните българи" и в книжарници Сиела. Там можете да вземете и "Букварино" и детската карта на България "Обичай Родината". Уникалните образователни продукти на "Сдружение Азбукари" са изложени в книжарници Сиела на следните адреси:

Tsveta-litche-5С нескрита радост искаме да Ви съобщим, че Президентството на Р. България отговори на инициативата на гражданските организации – Единение „Българи за България”, „Сдружение Азбукари“ и Асоциация „Ренесанс за България“, изпратена до държавния глава ген. Румен Радев.

tsveta-esБългария за първи път ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз от 1 януари 2018 г. Политиките и законодателството на страните-членки се съгласуват с решенията на Съвета на ЕС, а нашата държава ще има правомощията да представлява, организира и ръководи неговата работа. Намираме се в историческо време, в което България ще има активна роля във формулиране на приоритетите по политики.

 

Tsveta-litzeСкъпи сънародници, родолюбци, Българи!
Три граждански организации, с безупречна репутация и доказан принос в развитието на българщината, излизат с безпрецедентно предложение към правителството на Република България, като издигат кандидатура за "Лице на България за ротационното председателство на ЕС". Ние от „Сдружение Азбукари“, Единение „Българи за България” и Асоциация „Ренесанс за България“ считаме, че предвидената културна програма за времето на нашето председателство се явява уникална възможност България да представи по достоен начин своята богата история и културно величие.

istoriaЕто я! В ръцете ми е! "ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ" оживя. Тя е божественото сътворяване чрез мисъл, слово и действие в света на видимото. Уникалното творение на "Сдружение Азбукари", Павел Серафимов и съмишленици вече е проявено чрез силата на знанието и любовта. Наглас е трудно да Ви споделя вълнението си, но ако сте съпричастни с радостта, споделете я...

kontzert"Сдружение Азбукари" беше част от "Млади фолклорни таланти". Гала концертът се проведе в зала №1 на БНР. Главният координатор на "Азбукари" - Яна Трендафилова поздрави участниците в концерта и раздаде награди - "Букварино" и детска карта "Обичай Родината".

istoria-5Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на Сдружение Азбукари, носещ името „История на славните българи“, който се появи най най– светлия и красив празничен ден в календара на България - 24 май. След повече от едногодишни творчески усилия, екипът ни е готов да зарадва децата и техните родители с увлекателно и богато илюстровано издание, разказващо за древната българска история.

24maiПо повод 24 май, „Сдружение Азбукари“, Посолството на САЩ в България и Нова телевизия с кампания за популяризиране на химна „Върви, народе възродени“ по света
Знаете ли, че…

molitvaВ цялата страна "Молитва за България" почете героичния подвиг на дръзналите да се борят за свободата на родината ни през април 1876 г. В София събитието на 2-ри май се състоя в църквата „Свети Седмочисленици“, а примерът на столичани беше последван и от много други населени места, където със свещ в ръка наглас хората произнесоха „Отче наш“. Датата не беше избрана случайно, защото това е денят на Св. цар Борис-Михаил - Покръстител. Подвигът на св. цар Борис е равноапостолен заради покръстването на народ ни и учредяването на Българската църква. Инициатори на „Молитва за България“ са „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.

molitvaПразничните дни продължават с патриотичната инициатива - „Молитва за България“. Тя ще почете героичния подвиг на дръзналите да поискат свободата на България през април 1876 г. В молитвата, която се организира от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“, може да се включи всеки, който обича родината си. За целта можете да запалите свещ в църква, в дома си или на открито и произнесе наглас „Отче наш“. Всички столичани, които са съпричастни с идеята, могат да се включат в молитвата на 2 май (вторник), в 18:00 часа в църква „Свети Седмочисленици“.

sreshta-BelogradchikСреща на български родолюбци се проведе на 22 април в Белоградчик. Десетки хора от гражданската организация "Българи за България", откликнаха на молбата на г-жа Цвета Кирилова за обща дискусия. На нея бяха набелязани методите и инициативите, които могат да подобрят общественото, социалното и икономическото развитие на България. По време на срещата се оформиха и работни групи, които ще продължат своята дейност. Сред приключването на дискусията беше поставено началото на патриотично тържество. На него родолюбците имаха възможност да се хванат ръка за ръка на български хора. На следващия ден бяха посетени и Белоградчишките скали.

molitva„Молитва за България“ инициира гражданско единение „Българи за България.“ Призивът е българите по целия свят да се помолят за бъдещето на Родината, на 2 май в 18.00 часа. В молитвата може да се включи всеки, който обича България, като запали свещ в църква, в дома си или на открито и произнесе наглас „Отче наш“. „Призоваваме Ви, където и да се намирате, нека да разпалим огъня на любовта и да измолим от Отца ни дълголетие на Родината ни, териториална неделимост, пробуждане на българския дух, просветление за истината и вярата.

tsveta-600Уникалната атмосфера на българското единение събра стотици в столичния парк „Заимов”, където с хоро беше отбелязан Националният празник на България. Най-позитивната инициатива за тази година е дело на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“.

tsveta-znameДесетки населени места в страната и чужбина се включват в най-патриотичното и позитивно събитие за годината "Пробуждане с хоро". То ще се проведе на Националния ни празник 3-ти март. Общо 28 населени места и много градове в чужбина ще се включат в събитието, като на място организират хорА. Инициативата се организира от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.

horo-3martНа 3 март ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България! Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа.

tsveta-3000Висшите интереси на децата са първостепенно съображение във всички действия, предприети от обществени и частни институции за социално подпомагане, от съдилищата, административните и законодателните органи. Това гласи член 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето.
Няма как да бъде иначе, защото децата са бъдещето на всяко едно общество и защитата на техния интерес би следвало да доминира над всичко останало. Именно заради това и в българската Конституция е записано, че децата и техните семейства се намират под особената закрила на държавата.

ivanРехабилитатор помага на деца с двигателни проблеми да проходят, въпреки че самият той е незрящ. Три пъти седмично 60-годишният Иван Паланков брои крачките до входа на центъра за деца с увреждания в Банско. Всички там го познават като чичо Ванчо, а историите за вълшебните му ръце обикалят от уста на уста.

horo„Пробуждане с хоро“ е инициатива на "Българи за България" и "Сдружение Азбукари", с която ще се даде старт на гражданската вълна "Българи за България".

18sy-1Ученици от 18 СУ „Уилям Гладстон“ и “Сдружение Азбукари” съвместно организираха благотворителна инициатива. По време на годишния традиционен празник на японската култура „Бункасай“, който столичното училище проведе през 2016 г., гостите на събитието имаха възможността да опитат суши, да се насладят на чайна церемония, традиционни бойни изкуства, калиграфия и косплей ревю.

maria-montessoriКратка биография на Мария Монтесори

Мария Монтесори е една от най-ярките и противоречиви личности, живяли в Италия през последното столетие. До въвеждането на еврото като валута, ликът й се отпечатва на банкнотите от 1000 лири. Тя е родена в малкото провинциално градче Киаравалепрез 1870 г. Баща й е правителствен чиновник, а майка й е от старинния род Стопани, от който са произлезли много известни италиански учени. Макар че по-късно Мария става известен педагог и автор на 25 книги за възпитанието на децата, в като млада тя се противи на намеренията на родителите й да я направят учителка. В Италия до края на 19 век тази професия се счита за традиционно женска, а Мария изгаря от желание да се занимава например с медицина, което тогава е изключително мъжка професия.

dete„Или се учим да сме готови за живота, или, за да сме готови за изпитите. Ние избираме първото”.

Образованието във Финландия се смята за едно от най-добрите. Според международните изследвания, които се провеждат от авторитетната организация PISA веднъж на 3 години, учениците във Финландия показват най-високото ниво на знания в света. Освен това са най-четящите деца на планетата, на 2-ро място са в областта на естествените науки и на 5-то място по математика. Но даже не това възхищава педагогическата гилдия. Невероятното е, че при тези високи резултати учениците прекарват най-малко време в учене.

MSПредвижда се финансиране от страна на държавата за дейностите на НПО На 01.01.2018 г. влиза в сила Закона за изменение и допълнение на Закона за юридическите лица с нестопанска цел /обн., ДВ, бр. 74 от 20.09.2016 г./. Със закона по примера на САЩ и на редица страни от Европейския съюз се предвижда финансиране от страна на държавата за дейностите на НПО. За целта ежегодно ще се предвиждат и ще се изразходват средства от държавния бюджет.

tsveta-znameЧестита Нова Година!

През 2017 година всичко изглежда възможно.
Поредно новорождение, което ни събужда към повече доброта и светли чувства, призовава ни да бъдем и по-милостви, и по-търпеливи, и най-вече по-духовни! Когато вратата на един нов свят се открехне, в този момент осъзнаваме, че няма неосъществими мечти.

tsveta-praznikЧестита Нова Година!

През 2017 година всичко изглежда възможно.
Поредно новорождение, което ни събужда към повече доброта и светли чувства, сочи ни да бъдем и по-милостви, и по-търпеливи, и най-вече по-духовни!


Когато вратата на един нов свят се открехне, в този момент осъзнаваме, че няма неосъществими мечти.

tsveta-znameУсмихни се бързо ти, поздрав от Цвета имаш за празничните дни! Пожелавам Ви щастлива Коледа и весело посрещане на новата 2017 година. Заредете се с добрина покрай празничните дни и с големи шепи я раздавайте през новата година.
Нека здравето и усмивките бъдат Ваш неизменен спътник. Да бъдем отново заедно в благородните инициативи на Азбукари, нека поддържаме пламъка на доброто. Той ще ни топли и в най-студените зимни дни.

 

Весели празници и много сбъднати желания!

 

Поздрави, Ваша Цвета!

qnaНека топлината на добротата да грее с пълна сила във Вашия дом на Коледа! Нека да продължим заедно да правим добрини и да носим усмивки на детските лица. Благодаря на всички, които ни подкрепяха и дадоха възможност "Букварино", детската карта "Обичай Родината" и плакати с образите на Васил Левски и Христо Ботев да греят във Вашия дом.

 

Весела Коледа и до нови срещи!

 

Яна Трендафилова, Главен координатор на "Сдружение Азбукари"

kravodarjavaneБроени дни преди един от най-светлите християнски празници –Коледа, Университетска болница „Софиямед“, Националния център по трансфузионна хематология и „Сдружение Азбукари“ обединяват своите усилия за спасяването на човешкия живот и организират акция по доброволно кръводаряване.

tsveta-20"Сдружение Азбукари" изненада приятно децата от III "А" клас на 5-то ОУ "Иван Вазов" в София, по повод Деня на народните будители. По инициатива на Петя Симеонова, член на Азбукари, всяко хлапе получи детски "Атлас на България" и ученически тетрадки. Учениците бяха зарадвани и с два комплекта "Букварино". С помощта на помагалата, децата ще могат да получат допълнителни знания по история, география, български език, правоговор и правопис.

sofi-azbukariЕдинствената в столицата площадка за деца със специфични образователни потребности, създадена от "Сдружение Азбукари", попадна в класацията на сайта www.sofia.plays.bg. Творението на Азбукари е в ТОП 10 на най-интересните площадки в София.

15septemvri"Сдружение Азбукари" и компания "Лактима" създадоха незабравим празник за децата в ОУ "Димитър Благоев" в град Велико Търново. По случай началото на учебната година, 48 първокласници прекрачиха прага на иновативната образователна стая „Креативни мислители“, където ги очакваха подаръци с учебни помагала.

etno-selfiЗнаете ли, че в старите български килими са вплетени древни символи, които не само украсяват, но според преданията пазят дома от зло, а в същото време носят добрина. Подобни символи се срещат и в килимите тъкани от тибетци, индианци и перуанци. Всички тези любопитни факти провокират създаването на изложба наречена "Пътя на килима". Един от акцентите на първия фестивал „Живият огън на традициите“, който ще се проведе в края на тази седмица в Котел. За най-малките посетители са предвидени образователни игри.

pismo"Сдружение Азбукари" сигнализира за грандиозна измама. Вижте целия текст на сигнала до Меглена Кунева.


ДО

Министъра на образованието г-жа Меглена Кунева

Данъчни облекчения за фирми-дарители

Сдружение Азбукари издава на всички свои дарители документ, удостоверяващ направеното дарение/я, който Ви дава право да ползвате данъчно облекчение при подаване на годишната данъчна декларация.
Размерът на данъчното облекчение зависи от статута на лицата, в полза на които е направено дарението:
-10%: Фирмите могат да намалят до 10 на сто от положителния си счетоводен финансов резултат, като направят дарение в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, каквото е Сдружение Азбукари.

Данъчни облекчения за лица-дарители

Размерът на данъчното облекчение зависи от статута на лицата, в полза на които е направено дарението:
-5%: Физическите лица могат да намалят данъчната си основа с до 5 на сто, като направят дарение в полза на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, каквото е Сдружение Азбукари.

Намерете ни

 unnamed

гр. София
ул. Царичина №1
Phone: 0882 881 901
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Web: www.azbukari.org